A A A K K K
людям з порушенням зору
ВІДДІЛ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, ТУРИЗМУ,ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я, МОЛОДІ І СПОРТУ ВОЛОВЕЦЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА: СЕЛО ГУКЛИВИЙ

Дата: 03.05.2022 14:05
Кількість переглядів: 17

    Село Гукливий розташоване за 6 км від селища Воловець. Кількість місцевого населення перевищує 2 тисячі осіб.

   Село засноване у 1588 р., кажуть, галичанами. Гукливий знаменитий завдяки старовинній церкві Святого Духа 18 століття та старовинному документу, відомому під назвою «Гукливський літопис». З даного документу відомо, що село засноване вихідцями з Галичини. «Гукливський літопис» відноситься до 1660-х років. Події у даному літописі описувалися безперервно з 1661 року по 1780 рік. Написаний «Гукливський літопис» у старовинній церкві Святого Духа. До речі, церква розташована за 30 хвилин пішки від нашого котеджу. - Село Гукливий входило до Мукачівської Домінії, що належала графу Шенборну. На даному етапі площа села складає 3,791 км кв. Тут проживає трошки більше 2000 осіб. - У селі встановлені єдині в Україні відразу два пам’ятники чорниці (яфині). Вважається, що Гукливий є столицею чорниці. Збираючи її, мешканці села ціле літо заробляють кошти. Також у полях та лісах є багато лікарських рослин, грибів, малини, тощо. - У Гукливому розташована єдина на пострадянському просторі мілітарі-садиба «Грін-Гоф».

    Завдяки «Гукливському літопису» ми знаємо, що назву село отримало від невеличкого потічка, що називається Гукливчик, який протікає через село.

     З 2010 р. у Гукливому стоїть невеликий пам'ятник афині (чорниці).

   У селі варто відвідати Святодухівський храм з унікальним іконостасом та дзвіницею обабіч. Неподалік збережені кілька старих могильних плит, зокрема кам'яні хрести. Є тут ще одна дерев'яна церква (середина ХІХ ст.). Колись була старенька дерев'яна хатина, що сьогодні зберігається в ужгородському скансені.

Онлайн-путівник:

https://travels.in.ua/uk/locality/27668/huklyvyi-village



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень