Гострі кишкові інфекції: як уберегтися влітку
У теплу пору року гострі кишкові інфекції (ГКІ) трапляються особливо часто. Це одні з найпоширеніших інфекційних хвороб, які можуть спричинити серйозні ускладнення — передусім у дітей.
Головні шляхи зараження — споживання неякісної їжі або води, купання у забруднених водоймах, а також недотримання правил гігієни (наприклад, брудні руки чи предмети побуту). Найчастіше збудники кишкових інфекцій ховаються в сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також у немитих овочах та фруктах.
Особливо небезпечні готові страви, молочні продукти, яйця та кондитерські вироби — вони нерідко стають джерелом інфекції.
Щоб уберегти себе та дітей від ГКІ, варто дотримуватися кількох простих правил профілактики:
- Завжди мийте руки з милом — після вулиці, туалету, перед їдою та приготуванням їжі.
- Ретельно мийте овочі й фрукти під проточною чистою водою.
- Не вживайте продукти, що зберігалися неналежно або прострочені.
- Добре термічно обробляйте м’ясо, рибу, яйця та інші продукти тваринного походження.
- Слідкуйте за чистотою кухонного приладдя та поверхонь.
- Купайтеся тільки у дозволених та безпечних водоймах.
Та головне — вчасно звертатися до лікаря. За яких симптомів це варто робити?
- сухість у роті та горлі;
- підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
- переймоподібні болі в животі;
- незначне сечовипускання або його відсутність.
За даними Центру громадського здоровʼя МОЗ України (ЦГЗ) на тижні з 9 до 15 червня в Україні зафіксовано один спалах гострої кишкової інфекції, пов’язаний із харчовим отруєнням – у Закарпатській області захворіли 10 дітей. Усі вони госпіталізовані та отримали необхідну медичну допомогу. Також минулого тижня у Волинській області зафіксований випадок ботулізму у дорослого. Він перебуває на стаціонарному лікуванні.
Від початку року в Україні зареєстровано 25 спалахів кишкових інфекцій. Найбільше випадків стосувалося гострих кишкових інфекцій встановленої та невстановленої етіології (12 спалахів), ротавірусного ентериту (8), сальмонельозу (4) та одного спалаху харчового отруєння. Загалом у цих спалахах захворіли 243 людини, з них 195 – діти.
За офіційною статистикою ЦГЗ, лише за перші чотири місяці 2025 року в Україні зареєстровано майже 16 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій – це як поодинокі, так і групові випадки.
За матеріалами МОЗ України